Cukrownia Strzelin dąży do uzyskania 100 proc. redukcji emisji CO2 podczas kampanii buraczanej 2025/2026. Jest to część strategii zrównoważonego rozwoju w spółce Südzucker Polska. Pierwszym krokiem jest rezygnacja z węgla i koksu na rzecz mniej emisyjnego gazu ziemnego oraz źródeł własnych. M.in. takich jak biogaz z wysłodków buraczanych.
Jeden z największych zakładów produkcyjnych w powiecie strzelińskim, po uzyskaniu wszystkich niezbędnych pozwoleń, rozpoczyna kilkuetapową transformację energetyczną. Jej efektem ma być szereg korzyści dla środowiska
i lokalnej społeczności. Krok ten jest częścią działań w kierunku realizacji założeń Grupy Südzucker w zakresie redukcji emisji zgodnie z celem 1,5 stopnia, zatwierdzonym przez inicjatywę Science Based Targets (SBTi).
Pierwszy etap prac rozpoczęty
W II kwartale 2024 roku cukrownia rozpoczęła pierwszy etap prac modernizacyjnych. Jest to wymiana kotła węglowego na gazowy oraz budowa pieca wapiennego na gaz**. Równolegle rozpoczęła się budowa około 9-kilometrowego odcinka gazociągu, realizowana przez Polską Spółkę Gazowniczą. Celem wszystkich planowanych inwestycji w I etapie jest przejście z wysokoemisyjnych paliw kopalnych, takich jak węgiel i koks, na mniej emisyjny gaz ziemny. W konsekwencji znacząca redukcja emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczeń i pyłów do atmosfery. Prognozuje się, że w ciągu roku od całkowitej rezygnacji z węgla i zastąpienia go gazem ziemnym, spółka zredukuje emisję CO2 o blisko 50 proc. oraz emisję pyłów o 96 proc. Oznacza to czystsze powietrze w okolicy i zmniejszone oddziaływanie procesu produkcyjnego na środowisko. Przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności zakładu. Finalizacja wspominanych projektów spodziewana jest w nadchodzącej kampanii cukrowniczej 2024/2025.
Kolejną kluczową inwestycją w drugim etapie prac modernizacyjnych jest rozbudowa biogazowni, będącej integralną częścią transformacji energetycznej Cukrowni Strzelin. Zakłada ona znaczne zwiększenie udziału odnawialnych źródeł energii w procesach produkcyjnych. Tym samym pozwoli to lokalnej cukrowni na osiągnięcie zeroemisyjnej produkcji w kampanii buraczanej 2025/2026.